Skip to main content Skip to footer

Heeft u een geschil en komen u en uw wederpartij er onderling niet uit? Dan zal in veel gevallen de vervolgstap zijn om een procedure bij de rechter te starten. Een procedure wordt in veel gevallen gestart met een dagvaarding. In deze blog wordt uitgelegd hoe de dagvaardingsprocedure in zijn werk gaat. 

Wat is een dagvaarding?

Een procedure begint met het opstellen van een dagvaarding. Een dagvaarding is een officieel document waarmee iemand wordt opgeroepen om op een bepaalde datum voor de rechter te verschijnen. In een dagvaarding staat de volgende informatie:

  • De gegevens van de betrokken partijen

We schrijven op wie de dagvaarding verstuurt (dit wordt de eiser genoemd) en wie de dagvaarding ontvangt (dit wordt de gedaagde genoemd).

  • De datum, tijd en plaats van de zitting

Bovenaan de dagvaarding staat verder op welk moment de gedaagde voor de rechter moet verschijnen. Ook staat vermeld of de zaak bij de kantonrechter of bij de rechtbank is aangebracht. 

  • De reden van de dagvaarding

In de dagvaarding nemen we ook op waarover de zaak gaat. We omschrijven het conflict en de gebeurtenissen die daartoe hebben geleid. Hier voegen we waar nodig bewijsstukken bij, deze bewijsstukken heten producties. Ook wordt de juridische onderbouwing opgenomen. We schrijven dus op, op welke wetten en regels de dagvaarding is gebaseerd.  

  • De eis

De dagvaarding eindigt met de ingestelde eis, bijvoorbeeld een vordering tot schadevergoeding. 

Het verloop na het opstellen van de dagvaarding

Een dagvaarding wordt door een deurwaarder bezorgd bij de ontvanger (dit heet betekenen). Nadat de dagvaarding is betekend, brengen wij deze aan bij de rechtbank tegen een bepaalde datum. Dit heet een roldatum. De zaak staat die dag op de rol. Vanaf dat moment is de procedure bij de rechtbank gaan lopen. Zodra de gedaagde de dagvaarding heeft ontvangen, krijgt hij de kans om zijn of haar kant van het verhaal te vertellen. Dat kan de gedaagde mondeling op de rolzitting doen. Hier is de eiser niet bij aanwezig. De gedaagde mag ook schriftelijk verweer voeren. Als de gedaagde schriftelijk verweer wil voeren, dan krijgt hij daar in principe vier weken de tijd voor. In dit schriftelijke verweer (dit heet een conclusie van antwoord) vertelt de gedaagde waarom hij het niet eens is met wat er in de dagvaarding staat.

Procedure na de dagvaarding

Na de formele stappen van het uitbrengen van de dagvaarding, volgt de volgende fase in de procedure. De zaak kan op verschillende manieren voortgezet worden, afhankelijk van of de gedaagde wel of geen verweer voert. 

Gedaagde voert geen verweer 

Meldt de gedaagde zich helemaal niet, dan laat hij verstek gaan. In dat geval zal de rechter meteen uitspraak doen. Als alle formaliteiten in acht zijn genomen (er is bijvoorbeeld op de juiste manier gedagvaard) en de vorderingen de rechter niet onrechtmatig of ongegrond voorkomen, dan zal de rechter de vorderingen die in de dagvaarding staan toewijzen. Dit heet een verstekvonnis. 

Gedaagde voert verweer

Mocht de gedaagde wel (tijdig) verweer voeren, dan zal de rechter beslissen hoe de zaak verder gaat. In de meeste gevallen zal de rechter een zitting inplannen. Deze zitting wordt een mondelinge behandeling genoemd. Op de door de rechtbank vastgestelde datum komen beide partijen (samen met hun advocaat) naar de rechtbank. Tijdens de mondelinge behandeling krijgen beide partijen de gelegenheid om hun verhaal te doen. De rechter stelt soms ook vragen om een compleet beeld te krijgen van de situatie. Ook onderzoekt de rechter of het nog mogelijk is dat partijen onderling tot een oplossing komen. Mocht dat lukken, dan wordt dat een schikking genoemd. 

Soms kiest de rechtbank ervoor om, in plaats van een mondelinge behandeling in te plannen, schriftelijk voort te laten procederen. In dat geval mag de eiser in een schriftelijk stuk reageren op de door de gedaagde ingediende conclusie van antwoord. Dit schriftelijke stuk heet dan een conclusie van repliek. Op de conclusie van repliek mag de gedaagde vervolgens reageren door middel van een conclusie van dupliek. 

De uitspraak

Na de mondelinge behandeling of na de conclusie van dupliek volgt de uitspraak van de rechter. De kantonrechter doet in principe na vier weken uitspraak, de rechtbank na zes weken. Deze uitspraak kan inhouden dat de gedaagde bepaalde verplichtingen moet nakomen, zoals het betalen van een geldbedrag of het verrichten van een specifieke handeling, of dat de vordering van de eiser wordt afgewezen. 

Dagvaardingsprocedure beginnen? 

Een dagvaardingsprocedure kan complex zijn. Bent u gedagvaard of overweegt u zelf een procedure te starten? Bekijk dan onze pagina over strafrecht of neem contact op met een van onze ervaren procesadvocaten voor deskundige begeleiding.

About the author

Mr. Marrit Schutte

Marrit is werkzaam in de algemene civiele praktijk en in het familierecht. Zij doorgrondt de situatie snel en is eerlijk over de haalbaarheid en juridische mogelijkheden van rechtsvragen die cliënten aan haar voorleggen, waarbij zij het meest wenselijke eindresultaat voor cliënten niet uit het oog verliest. Zij is binnen de juridische kaders altijd op zoek naar praktische oplossingen voor haar cliënten.

Stel uw vraag

Neem vrijblijvend contact met ons op om te zien wat wij voor u kunnen betekenen.