Wanneer u als ondernemer in scheiding ligt, komen er naast aspecten die in iedere scheiding aan bod komen ook een aantal onderwerpen langs waar mensen in loondienst niet tegen aan lopen.
Zijn er huwelijkse voorwaarden en geven die wel daadwerkelijk bescherming? Is de continuïteit van de onderneming wel gewaarborgd als uw partner aanspraak maakt op de helft? En wat betekent uw scheiding voor andere bij de onderneming betrokken partijen: aandeelhouders, andere vennoten, financiers en personeel?
Onderwerpen waar u aan moet denken bij een scheidende ondernemer
Zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld en zijn die nageleefd? Wat voor soort ondernemer bent u? Dat kan variëren van een directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een onderneming tot een IB-ondernemer. Wij kijken naar de waardering van de onderneming die eventueel moet worden verdeeld. Vaak worden in de echtscheiding van de ondernemer deskundige derden ingeschakeld. In ieder geval is er altijd contact met uw accountant of boekhouder. In tegenstelling tot iemand in loondienst, is het bij ondernemers lastiger te bepalen van welk inkomen moet worden uitgegaan bij de berekening van de kinderalimentatie en de partneralimentatie. Wat zijn de verwachtingen voor de omzet van het bedrijf voor de komende tijd? Gaat het goed in de branche of juist niet? De ondernemer bouwt vaak in eigen beheer zijn pensioen op. Dit is anders dan iemand die in loondienst werkt en aangesloten is bij een pensioenfonds.
Wanneer u als ondernemer in scheiding ligt, komen er naast aspecten die in iedere scheiding aan bod komen ook een aantal onderwerpen langs waar mensen in loondienst niet tegen aan lopen. Mocht u advies nodig hebben op het gebied van het personen- en familierecht dan kunt u contact opnemen met mw. mr. Maartje Beeker of mr. Lisette Plantema-Volkers.